Een stukje mode geschiedenis

Bij Tut & Hola verkopen wij kleding die stamt uit de jaren ´40 tot ´70. Dit betekend dat onze kleding minimaal 35 jaar oud is! Er is in die periode heel veel gebeurd op modegebied, hier laten wij zien wat nou precies het verschil is en hoe je de periodes kunt herkennen!

THE FORTIES

In het begin van de jaren ´40 en dus tijdens de tweede wereldoorlog waren stoffen en andere luxe artikelen erg schaars. De kleding was sober maar wel heel mooi gemaakt en met oog voor detail.  Er werd heel veel kleding door vrouwen zelfgemaakt, wij hebben ook een aantal ´hand made´ dresses in de winkel hangen. Typerend voor deze periode zijn schoudervullingen, vleermuis mouwen en het accent op de taille. De roklengte was tot net over de knie en de schoenen waren massief met een blok hak of sleehak en een ronde neus of peeptoe. Een belangrijk stijlicoon in de jaren ´40 was Marlene Dietrich. In 1947 kwam Christian Dior met de ´New Look´ en op dat moment begon ook de overgang van de jaren ´40 naar de jaren ´50. Hij bracht de luxe terug in de mode!

     New Look!

THE FIFTIES

Na de oorlog gaat het al snel beter met de economie en het modebeeld veranderd hierdoor ook. De lijfjes worden meer ingesnoerd en de rokken worden erg wijd waardoor het bekende zandloper effect ontstaat. De schoudervullingen verdwijnen en een volle boezem en stevige heupen worden het ideaal beeld. De vrouwen krijgen hun figuur weer terug! De schoenen zijn van grof en zwaar veranderd in licht en fijntjes en ook de accessoires spelen een belangrijke rol. Ontwerpers kunnen hun fantasie weer de vrije loop laten en dat zie je terug in bijvoorbeeld de bijzondere tasjes die in de jaren ´50 gemaakt zijn. Ook heeft de vrouw de broek weer aan, veelal met een hoge taille en strakke pijpen tot de enkel. Een van de bekendste stijliconen is natuurlijk Marilyn Monroe maar ook Audrey Hepburn en Brigitte Bardot waren voor vele vrouwen een voorbeeld.

      

THE SIXTIES

In de jaren ´50 begint met de komst van de rock ´n roll ook de rebelsheid van de jeugd. Steeds meer jongeren zetten zich in de jaren ´60 af tegen het brave leven dat hun ouders leiden en in de mode zijn hele grote veranderingen te zien hierdoor. De minirok van Mary Quant doet zijn intrede en daarmee word in 1 klap het klassieke jaren ´50 beeld weggevaagd. Kleur en geometrische vormen bepalen het straatbeeld. Het vrouwelijke figuur van de fifties wordt teniet gedaan door de Robe Sac en de populaire A-lijn want meisjes en vrouwen willen zich vrij voelen. Makkelijke schoentjes met lage hakken en de bekende ´GoGo boots´ passen perfect bij dit vrije gevoel. Het is dan ook heel toepasselijk dat deze periode ´The Swinging Sixties´ genoemd wordt. Jackie O. en vooral Twiggy worden heel grote stijliconen, Twiggy voor de jongeren en Jackie O. voor de dames die de fifties nog niet helemaal kunnen loslaten.

        

THE SEVENTIES

 In de jaren ´70 waren er verschillende stijlen te zien. Je had uiteraard de hippies die eind jaren ´60 naar aanleiding van de vietnam oorlog opkwamen, zij droegen vaak een mengelmoes van tweedehands en zelfgemaakte kleding. Hier was ook vrijheid het ideaalbeeld en de slogan ´make love, not war´ was hen op het lijf geschreven. Daarnaast had je de disco en de motown liefhebbers, zij droegen veel glitter, soulbroeken met wijde pijpen en natuurlijk plateauzolen! Wat over het algemeen typerend was voor de jaren ´70 zijn de taille broeken met wijde pijpen, lammycoats en mini, midi, maxi rokken. Daarnaast waren bloemen en psychedelische prints overal in de huizen te zien en dan het liefst in de kleuren oranje, bruin, groen en paars. Tegenwoordig zijn deze retro spullen ook weer heel gewild. Een groot stijlicoon was Farrah Fawcett maar ook bekende muzikanten zoals Cher en David Bowie waren zeer populair.